Günümüz dünyasına hemen her sektör de olduğu gibi pazarlama sektöründe de rekabet hızla artmıştır ve pazarda rekabet halinde olunacak çok sayıda firma vardır.Peki,bir pazara girmenin o pazarda tutunmanın çok zor olduğu bu dönemde markaların farklılaşması,öne çıkması, hatırlanması ve tüketici ile bağ kurması gibi temel ihtiyaçlarını karşılaması nasıl mümkündür?
Bence bir markanın olgunluğu kendi tüketicisiyle arasında olan bağdır.Yani marka,tüketicisinin arkadaşı,bir yakını ve hatta ailesinden biri gibi olmalı,tüketicinin algısında bir kişiliği olmalıdır.
Çoğu markanın bir kişiliği vardır.Markaların kişilikleri tüketicileri tarafından algılanma halleridir.Yani söyle söyleyeyim; Apple'ın kişiliği,lider vasıflı,kendine güvenen,şehvetli,dış görünümüne özen gösteren,iletişim halinde olduğu insanları özenle seçen,havalı biridir.
Satın alma davranışlarının %70'i marka kişiliği ile açıklanıyor,yani tüketiciler markaları insanlar gibi görüp satın alma kararlarını bu kişiliğe göre veriyor.Ayrıca marka kişiliği ile tüketicilerin kişiliğinin uyumlu olması satın alma davranışı tetikliyor yani tüketici kendine yakın hissettiği markalara yöneliyor.Dolayısıyla markalar tüketicinin algısında yaratılmış olan kişiliğe önem verip pazarlama stratejilerini buna göre uygular ise bir adım öne geçiyor.Ancak bunu yapabilmesi için markanın öncelikle tüketicini nezdinde ki kişiliğini öğrenmesi ve marka stratejilerini bu yönde gerçekleştirmesi gerekmektedir.
Bir marka tüketici araştırmaları yaparak tüketicisinin zihninde nasıl konumlandığını öğrenebilir.Faaliyetlerini bu verilerle değiştirip-geliştirebilir.
Türkiye'de GSM şirketleri adına yapılan bir araştırmaya göre;
16-35 yaş grubu gençler arasında Turkcell, Avea ve Vodafone'un nasıl algılandığı araştırıldı. İstanbul'un farklı profillerinde ki semtlerinden 600 kişiyle yüz yüze yapılan ankette farklı sosyo-ekonomik kesimlerin temsil edilmesine gayret edildi. Operatörler 25 temel insani sıfatla değerlendirilirken katılımcıların dile getirdiği 149 sıfat arasından ''heyecan verici, yetkin, samimi, yenilikçi'' öne çıktı. Turkcell'i en iyi ifade eden sıfat ''heyecan verici'' olurken Avea ''samimi'' Vodafone ise ''cömert'' olarak tanımlandı
Araştırmada da görüldüğü gibi insanların gözünde markalar kişilikleştirilmiştir.Araştırmaya göre Turkcell 'heyecan verici' biri gibi görünmesine rağmen tüketicilerin gözünde 'turkcell kazık' 'pahalı' vb gibi başka kişiliklere de sahiptir ve Turkcell Şirketinin bu olumsuz algıların üzerinde durması markanın oldukça yararına olacaktır.Turkcell gençlerin zihninde iyi bir yer etmesine rağmen günümüzde en fazla ihtiyaç duyduğumuz kavram olan 'samimiyet' konusunda sınıfta kalmıştır.
Avea, tüketicilerin zihninde daha ulaşılabilir,daha yakın daha bizden ve daha 'samimi' bir algıya sahiptir.Avea genç,çılgın,renkli ve hareketli gibi algılanmıştır.
Vodafone ise cömert olarak algılanmasına rağmen insanların zihininde soğuk,yabancı ve samimiyetsiz gibi algılanmakta ve bunların üzerine oldukça fazla çalışması gerekmektedir.
Kısaca bir marka,tüketicisinin algısında ki kişiliğini iyi bilmeli,o kişiliği tükecilerinin kişiliği ile uyumlu hale getirmeli,zayıf ve güçlü yönlerini iyi anlayıp marka algısı stratejilerini zayıf bu yönde geliştirmeli,konumlandırmalıdır.
Günümüz tüketicilerine ulaşmak artık kolay değildir çünkü alternatif çoktur ve ulaşılabilirlik fazlasıyla ilerlemiş durumdadır.İşte bu nedenlerle markalar tüketicileri ile öyle bir bağ kurmalıdır ki tüketicisi her ortamda markanın kişiliği savunsun ve değer yüklesin.
Markalar kişilikleriniz bizim için çok önemli onların değerini bilin. :)
Öncelikle böle bir yazı yazdığınız için emeğinize sağlık ..Marka kişili üzerinde kısa bir dip not eklemek istiyorum:Her marka aslında her kesime hitap etmez etmemelide bence etse rekabet olmaz olmalımı?olmamasını istesekte olmak zorunda malesef ...İnsanalArın sosyo ekonomik düzeyleri eğitim seviyeleri ve hayata karşı bakış açıları bunu gerektiyor markalarda tarzını reklamlarını ve internet sitelerini buna göre şekillendirip görsel ahenk sağlıyor.Şöyle düşüneleim bir nıke spor aykkabısı 10 sene önceye kadar bir zenginlik göstergesi olabirdi çünkü hitap ettiği bir sınıf vardı. ama şimdik ölemi herkes nıke bir ürün mutlaka kullanmakta her yaş aralığında bunu görmek mümkün insanaların ekonomik düzeylermi daha iyileşti ? marka özentisimi başladı yoksa markalarda zamanla evrimleşerek herkese hitap edip kendinden ödünmü verdi bunu herkesin kendi görüşüne bırakıyorum..teşekkürler
YanıtlaSil